Vikailmoitukset työaikana (06) 325 4187 | työajan ulkopuolella (06) 325 4151, 040 725 7900
Vaasan vesi, vähäkyrön vesitorni

Ajankohtaista

Takaisin

Vesimittarit ja -putket jäätyvät helposti pakkasella

 

Kiinteistönomistajan on pakkasen varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaamisesta. Jäätymisen voi estää tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmastointiventtiilit ovat suljetut.

 

Kovimpina pakkaskausina tapahtuu useita kiinteistövesijohtojen jäätymisiä ja vesimittareiden rikkoutumisia jäätymisen vuoksi. Riittämättömästi suojatut mittarit ja vesiputket jäätyvät helposti pakkasella. Jäätyminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia putken haljetessa ja veden päästessä sitä kautta talon rakenteisiin.

Paras tapa suojautua vesimittarin tai putken jäätymiseltä on ennakointi. Vesimittari on asennettava paikkaa, jossa se ei pääse jäätymään. Oven ollessa avoinna pitkään (esimerkiksi muuttopäivänä) saattaa pakkanen aiheuttaa ongelmia.

Varuillaan kannattaa olla myös, kun rakenteilla oleva talo on liitetty vesijohtoverkkoon, mutta lämmitys on puutteellista. Tällöin helpoin keino ehkäistä jäätymistä on kiinteistön vesijohtojen riittävä eristäminen. Kovilla pakkasilla myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen viileisiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä.

Kovien pakkasten aikana voi jättää vesihanan tippumaan, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tätä menettelyä suositellaan nimenomaan omakoti- ja rivitaloissa, jos putkien jäätymisherkkyyttä on tiedossa. Kerrostaloissa vettä kulutetaan yleensä sen verran runsaasti, ettei jäätymisen vaaraa juuri ole.

Jos jäätyminen on jokatalvinen riesa, kannattaa asiaan puuttua hyvissä ajoin ja miettiä mitä asialle voisi tehdä. Jäätymiselle riskialttiiseen paikkaan voi asentaa eristettyä, sähkövastuksella varustettua putkea, joka estää veden jäätymisen.

 

Lisätietoa antaa Vaasan Veden Tekniset palvelut -yksikkö:

puh. 06 325 4187 klo 7-15 | puh. 06 325 4151 työajan jälkeen