Vikailmoitukset työaikana 06 325 4187 | työajan ulkopuolella 040 725 7900

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Kuka vastaa sadevesiviemäreistä?

Hulevedet eivät ole enää vesihuoltoa vaan rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kerääntyvän sade- tai sulamisveden hallintaan sovelletaan (103 a §) maankäyttö- ja rakennuslain 13 a luvun säädöksiä. Soveltamisala koskee myös perustusten kuivatusvesiä.

Hulevesistä yleisellä alueella huolehtii kaupungin kuntatekniikka. Lisätiedot ja kuntatekniikan yhteyshenkilöt täältä.

Liittymätiedot ja verkostokartat tilataan edelleen Vaasan Vedeltä.

Liittymätietojen tilauslomake

Vaasan Veden sekaviemäröintimaksu


Mikä on normaalia veden kulutusta?

Asuinkiinteistöjen keskimäärinen vedenkulutus Suomessa on n. 150 l/vrk/asukas. Vuonna 2023 Vaasassa vastaava määrä oli 115 l/vrk/asukas. Enemmän tietoa vedenkulutuksesta löydät täältä >>.


Mitä vesi maksaa?

Veden hinta on 1,84 € / m³ sekä jäteveden 2,80 € / m³ (sisältää alv:n). Enemmän tietoa... Vesi- ja jätevesihinnat


Mikä on veden kovuus?

Vaasassa veden kovuutta voidaan sanoa keskikovaksi. Vuonna 2023 kovuuden keskiarvo oli 1,07 mmol/litra. Tarkemmat tulokset näet kuukausittain täältä >>


Mitä tehdä, kun hanasta ei tule lämmintä vettä?

Vaasan Vesi ei vastaa kuuman veden jakelusta, joten vikatilanteissa kannattaa tarkistaa oma lämminvesivaraaja tai kääntyä kiinteistöhuollon tai kaukolämmöstä vastaavan yhtiön puoleen. Kuuman veden katkeaminen johtuu lähes aina kiinteistön oman lämmitysjärjestelmän tai kaukolämpöverkoston häiriöstä.

Lämmintä hanavettä ei tulisi juoda. Pieniä määriä legionellabakteereja pääsee verkostoveden mukana vesijärjestelmiin. Olosuhteet vesijärjestelmissä ratkaisevat, millaiseksi legionellojen pitoisuus kasvaa. Lämpötila on tärkeä legionellan kasvuun vaikuttava tekijä. Legionellat pystyvät lisääntymään vedessä, jonka lämpötila on 20–45 °C. Sitä kuumemmassa lämpötilassa legionellat alkavat vaurioitua ja suurin osa legionelloista tuhoutuu muutamassa tunnissa 50 °C:ssa. Tasaisesti 60 °C lämpöinen vesi ei enää sisällä eläviä legionellabakteereja. 

Legionellojen torjumiseksi lämmin käyttövesi kannattaisi pitää noin 55–60 -asteisena järjestelmän iästä huolimatta.

Lähde: Thl.fi


Lisätäänkö veteen fluoria ja mikä sen pitoisuus on?

Veteen ei lisätä fluoria. Fluoria onkin vedessä vain 0,2 mg/l. Enemmän tietoa veden laadusta saat täältä.


Mikä on talousveden sähkönjohtavuus?

Talousveden sähkönjohtavuus on + 25 asteessa 280-300 µS/cm.


Mitä on hiekan näköinen sakka vesivaraajissa?

Kalkkisaostumaa eli ns. kattilakiveä, jota syntyy veden lämpötilan noustessa (kalkki/hiilihappo-tasapaino). Mitä kuumempi varaaja on sen nopeammin kalkkikiveä muodostuu. Vesivaraajan suosituslämpötila on 55-65°C.


Mikä on veden pH?

Hieman alle tai hieman yli 8. Enemmän tietoa veden laadusta saat täältä.


Vesimittarin lasin alla on vettä. Onko se normaalia?

Kyllä, se on normaalia. Mittarit ovat ns. märkälaskinmittareita ja veden tarkoituksena on toimia mittarin "voiteluaineena".


Miksi hanavesi on joskus sameaa?

Harmaus tai maitomainen sameus vedessä on ilmaa, joka purkautuu hieman lämmenneestä vedestä pieninä kuplina. Seistessään vesi kirkastuu parissa minuutissa. Ilmiö on luonnollinen ja vaaraton ja se näkyy kuumassa vedessä lähes aina.

On myös mahdollista, että asuinalueellasi saneerataan vesihuoltoverkostoja. Vesijohtoja saneeratessa alueen vedenjakelussa voi esiintyä katkoksia ja vedenlaatu voi tilapäisesti muuttua. Mahdolliset värihaitat vedessä ovat terveydelle vaarattomia ja poistuvat juoksuttamalla vettä hanasta hetken.

Ajankohtaista -osiossa ilmoitetaan missä saneerataan.