Vikailmoitukset työaikana 06 325 4187 | työajan ulkopuolella 040 725 7900


 

Vesi Vaasan historiassa

Vuonna 2015 Vaasan Vesi täytti 100 vuotta. Vedellä on ollut suuri merkitys Vaasan historiassa, sillä rannikolla juomaveden saanti on aina ollut haasteellista. Vedensaannin takaamiseksi on tehty paljon työtä vuosien varrella, 1800-luvulta lähtien. Vaasan suurpalo 1852 osoitti juuri veden saannin tärkeyden. Palon jälkeen uusi Vaasa suunniteltiin turvallisemmaksi, mutta koko kaupungin siirto lähemmäs rannikkoa nosti esiin huolen veden saannista.

Paitsi paloturvallisuutta, vesi on myös tarkoittanut parempaa hygienian tasoa ja terveyttä. Vesihuoltolaitoksen rakentaminen toki viipyi ja vesipulaa kärsittiin useaan otteeseen ennenkuin Vaasassa koitti historiallinen hetki 1.4.1915, jolloin vettä pumpattiin ensimmäistä kertaa kulutukseen Kauppatorin palopostin kautta (josta kuva yllä).

Vuonna 1915 otettiin myös Vaasan vesitorni käyttöön. Vaasan vesitorni onkin Suomen vanhin käytössä oleva vesitorni - vaikkakin se nykyään toimii enää lähinnä vesijohtoverkoston paineen tasaajana.

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan jätevesien käsittelyyn suunniteltu Påttin keskuspuhdistamo valmistui vuonna 1971.

 

Lisää Vaasan Veden historiasta: Puhdasta vettä vuodesta 1915  | Lyhennelmä Lähteestä: Vaasan Vedet - Vasa och dess Vatten, Petri Juuti & Tapio Katko | 2006

 

 


 

Vuotovesi maksaa

Vesilaskun suuruus saattaa joskus yllättää. Tällöin on syytä epäillä kiinteistön vesilaitteiden toimivuutta.

 

 

 Huom. mobiililaitteella katsottuna kuvan reijät eivät välttämättä vastaa todellista kokoa!

 

Hanki nykyaikaiset vesikalusteet

Vesivuodot ovat usein korjattavissa pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanojen tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteet. Uudet WC-istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna.

 

Vesimittarin seuranta paljastaa piilovuodon

Seuraamalla vesimittarin lukemaa kuukausittain on helpompi havaita piilovuodot, jos kulutus poikkeaa normaalikulutuksesta.

 

Tästä linkistä lisää vinkkejä vedensäästöön

 

Lataa tulostettava versio jonka voit esim. kiinnittää kiinteistön ilmoitustaululle tai jakaa taloyhtiön asukkaille:

Vuotovesi PDF (Huom. monikielinen)

 


 

Viemärin käyttöohje

 

Huolehdi viemärisi terveydestä.

Pönttöön kuulumaton tavara voi aiheuttaa viemäritukoksia ja vesivaurioita!

Vesimaksullasi saat muutakin kuin raikasta vettä kotiisi. Vesihuoltolaitokset huolehtivat joka päivä ympäristöstä puhdistamalla käyttämäsi veden. Mitä vaikeammaksi teet veden puhdistuksen, sitä kalliimmaksi se tulee.

 

Ota Stormossenin Jätehaku avuksi, jotta saat lajiteltua jätteesi oikein.

 

Lataa tulostettava ilmoitus jonka voit esim. kiinnittää kiinteistön ilmoitustaululle tai jakaa taloyhtiön asukkaille:

Huolehdi viemärisi terveydestä. (Pdf. Huom. monikielinen, ruotsiksi sivulla 2, englanniksi sivulla 3.)

 

Viemäri ei pidä salaisuuksia!

Vaasan Vesi on mukana valtakunnallisessa Pytty-kampanjassa.

Klikkaa banneria jotta saat tietää mistä on kyse.

 

 

Katso myös - Vinkkivideo ja opas viemärietikettiin (YouTube) / Vesilaitosyhdistys

 


 

Puhdas juomavesi on elämän edellytys. Vesihuoltolaitosten toimittama puhdas vesi mahdollistaa sujuvan arjen ja turvaa terveyttämme. Kun vesihuolto toimii, yhteiskunta ja yritystoiminta kehittyvät. Puhdas vesi on myös olennainen osa Suomen brändiä ja kansallista identiteettiä. Puhdas vesi sekä puhtaat vesistöt ovat yhteistä ja arvokasta kansallisomaisuuttamme, josta voimme olla ylpeitä. Juotava hanavesi -kampanja toi näkyväksi suomalaisen puhtaan hanaveden arvon.

Vesilaitosyhdistys viesti yhdessä jäsenlaitostensa kanssa suomalaisille laadukkaasta hanavedestämme ja sen arvosta. Juotava hanavesi -kampanjan Hanavesiooppera näkyi ja kuului sosiaalisen median lisäksi 12.4. – 20.4.2017 elokuvateattereissa sekä 13.4.2017 Radiomedia ry:n jäsenkanavilla. Kampanja oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

#suomifinland100, #suomi100, #hanavesi
 

Vesihuoltomme on korkealla tasolla, mistä kertoo esimerkiksi se, että meillä Suomessa:

 • Hanavesi on laadukasta eli turvallista, hajutonta, mautonta, väritöntä. Vesilaitokset täyttävät sosiaali- ja terveysministeriön veden laadulle asettamat vaatimukset erinomaisesti. (Lisätietoja talousveden laadusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/talousvesi/talousveden-laadunvalvonta
   

 • Hanavesi on edullista. Yksi juomalasillinen maksaa 0,06 senttiä - ämpärillisen saat 3 sentillä! (Lähde: Vesilaitosyhdistys valtakunnallinen vertailuarvo)
   

 • Hanavettä tulee aina. Putkirikkojen määrä sekä putkirikkojen asukasaika ovat vähentynyt vuodesta 2010. Putkirikkojen asukasaika kuvaa putkirikoista johtuvaa asiakkaiden vedenkatkosten pituutta vuodessa. (Lähde: Vesilaitosyhdistys, Välttämätön vesi -julkaisu)

   

  Nostetaan malja sata vuotiaalle Suomelle ja laadukkaalle hanavedellemme!

        

Maailman parasta vettä

Vesi on tilavuudeltaan ylivoimaisesti eniten käytetty luonnonvaramme. Unesco, Maailman Vesineuvosto ja Iso-Britannian Ekologian ja Hydrologian Keskus ovat kaikki arvioineet kehittämiensä vesiköyhyysindeksien perusteella Suomen maailman rikkaimmaksi maaksi veden suhteen. Indeksien laskemisessa on huomioitu mm. vesivarojen määrää, vesihuollon kattavuutta, veden käyttöastetta kodeissa, teollisuudessa ja maataloudessa, ympäristövaikutuksia sekä vesihuoltoon liittyviä sosio-ekonomisia tekijöitä. Suomalaiset saavat siis nauttia paitsi maailman laadukkaimmasta käyttövedestä myös puhtaimmista luonnonvesistä.

Vesihuoltomme, joka kattaa koko ketjun raakavedenottamoista jätevedenpuhdistamoihin, on maailman huippuluokkaa. Tätä asiaa tahdomme nostaa esiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja kiittää suomalaisia siitä, että olemme koko itsenäisyyden ajan panostaneet vesihuollon kehittämiseen. Olemme aina nähneet vesihuollon tärkeänä asiana, sekä yhteiskuntamme, terveytemme, että ympäristön kannalta. Puhdas hanavesi on varmasti arvostettu asia myös pitkään tulevaisuudessa.

 


 

Pytty-kampanja 2016 - Vaasan Vesi mukana

Vaasan Vesi oli mukana valtakunnallisessa Pytty-kampanjassa

Marraskuun 7.pvä 2016 alkoi Vesilaitosyhdistyksen ja  vesihuoltolaitosten yhteinen kampanja, jonka tavoitteena oli herättää huomiota arjessa käyttämiimme vaarallisiin kemikaaleihin ja estää niiden päätymistä viemäriin.

Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään. Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuu parhaiten kun viemäriin ei laiteta sinne kuulumattomia aineita. Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena.

Kampanjamateriaaliksi on tuotettu neljä tietoiskua. Rahoittajia ovat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto ja viisitoista vesihuoltolaitosta, joiden joukkoon Vaasan Vesi kuuluu. Yhteistyössä mukana on myös Joutsenmerkki sekä EU-ympäristömerkki. Kampanja on samalla Vesilaitosyhdistyksen  Baltic Sea Action Group -sitoumuspankkiin annettu sitoumus.

Vaasan Veden kampanjavideo oli myös nähtävissä 7.11. - 24.11.2016 Vaasan Bio Rex:issä 
alkumainoksena tietoisku  "Viemäri ei pidä salaisuuksia".

 

 

Katso You Tubesta myös Vessa on vapaa -videot!

 

 

Voit katsoa kampanjan yhteiset tietoiskut sekä tietoa haitallisista aineista ja ohjeita vesistöystävällisiin toimintatapoihin Pytty-kampanjan kotisivuilta - alla olevasta bannerista.

 

 


 

100 Syytä Juoda Vettä

Vesi Janojuomaksi -kampanjan 2018 videokilpailun voittaneen videon loi Vasa Övningsskolanin luokka 8c.

 

 

Video, jossa oppilaat muistuttavat meitä miksi vettä on tärkeää juoda, keräsi yleisöäänestyksessä 1881 ääntä ja oli kilpailun ylivoimainen voittaja! :)

 

 

Uppdaterad 28.05.2024