Vikailmoitukset työaikana 06 325 4187 | työajan ulkopuolella 040 725 7900
Vaasan vesi, vähäkyrön vesitorni
 

Ajankohtaista

Back

Kesä voi maistua talousvedessä Vaasan alueella


Kesän aikana Vaasan Veden toiminta-alueen asukkaat voivat havaita poikkeamia talousveden hajussa ja maussa. Lämmenneet kesät ovat aiheuttaneet viime vuosina tarpeen tehostaa talousveden desinfiointia erityisesti loppukesästä.
 

Vesi Kyrönjoessa ja maastossa kulkevissa talousvesiputkissa on lämpimimmillään heinäkuun loppupuolella ja elokuussa. Lisädesinfioinnin voi havaita talousvedessä poikkeavana hajuna ja makuna.

Talousveden desinfiointiin käytetään vain hyväksyttyä ja turvallista kemikaalia ja aineiden annostelumäärät alittavat sallitut rajat hyvin selkeästi. Vaasan kaupungin ympäristöosaston terveysinsinöörit valvovat asiaa.

Vaasan Veden toimittamaa talousvettä tutkitaan normaalitilanteessa säännöllisesti vesilaitoksella ja ottamalla näytteitä verkoston eri osista.

Kun mahdollisia maku- tai hajuhaittoja ilmenee, tehostetaan näytteiden ottoa ja tutkimista huomattavasti. Lisäksi ongelma-alueilla lisätään veden vaihtuvuutta juoksuttamalla vettä maastoon.

 

Haju- ja makuhaitoista ei terveydellistä haittaa
 

Talousvedelle ehdoton vaatimus on aina se, että vesi ei saa aiheuttaa käyttäjilleen terveydellistä haittaa.

Kesällä mahdollisesti havaittavat maku- ja hajuhaittatilanteet eivät ole kuitenkaan sellaisia, jotka olisivat säännösten mukaisia terveydellisiä haittoja. Näin ollen talousveden käyttökieltoa edellä mainituista syistä ei ole aikaisempina vuosina ollut tarvetta asettaa.

Ennakoituja talousveden laatuhäiriöitä voi tulla tälläkin kesäkaudella.

- Kannustamme asiakkaita laittamaan vesilaitokselle palautetta ensisijaisesti Vaasan kaupungin palautepalvelun kautta osoitteessa feedback.vaasa.fi. Akuutissa isommassa häiriössä voi soittaa asiakaspalveluun (06) 325 1111 tai vesilaitoksen käytönvalvojalle numeroon (06) 325 4151, Vaasan Veden toimitusjohtaja Irma Hyry kehottaa.

Vaasan Vesi pahoittelee etukäteen mahdollisia poikkeamia talousveden hajussa ja maussa sekä pyrkii selvittämään keinoja, joilla mainitut talousveden laatuhäiriöt voi poistaa tai ainakin saada vähentymään.