Vikailmoitukset työaikana 06 325 4187 | työajan ulkopuolella 06 325 4151, 040 725 7900

Varautuminen sähkökatkoksiin

Huoltovarmuuskriittisenä toimijana vesihuolto pyritään pitämään ns. kiertävien sähkökatkosten ulkopuolella. Veden käyttöä pyydetään silti välttämään jo noin puoli tuntia ennen sähkökatkosten alkua ja katkosten aikana, jotta jätevesivirtaamat eivät kuormittaisi jätevedenpumppaamoita liikaa.

Varautuminen on tärkeä osa vesihuoltolaitoksen toimintaa. Erilaisiin uhkiin, joita toiminnassa voi esiintyä, on varauduttu reagoimaan nopeasti. Vesilaitoksella ja talousveden pumppaamoilla on varavoimalat käytössä, joten vedenjakelu toimii myös sähkökatkosten aikana, toki vedenpaineessa saattaa esiintyä vaihteluja.

Vaasan alueella on n. 130 jätevedenpumppaamoa, joissa ei ole varavoimaa käytössä. Alueellisten sähkökatkoksten ajaksi jätevedenpumppaamot pysähtyvät. Jotta jätevesi ei päätyisi kiinteistöjen kellareihin, vesistöihin ja maastoon, pyydämme välttämään veden käyttöä sähkökatkosten aikana, mm. suihkussa käyntiä, kylpyä, astian- ja pyykinpesua sekä vessanpytyn vetämistä. Mikäli kiinteistöllä on oma jätevesipumppu, voi sähkökatkoksen aikainen veden käyttö aiheuttaa nopeastikin viemärin tulvimisen kiinteistöllä.

 

Muista nämä asiat sähkökatkosten aikana ja sähköä säästäessäsi:

  • Veden käyttöä tulisi välttää jo noin puoli tuntia ennen sähkökatkoksen alkua ja katkoksen aikana
  • Varmista, ettei vesimittaritilan lämpötila laske nollan alapuolelle ja vesimittari jäädy. Lue lisää aiheesta >>

 

Tarkista onko oma varautumisesi riittävällä tasolla myös veden osalta:

72tuntia.fi/vesi/

 

Päivitetty 05.12.2022