Vikailmoitukset työaikana 06 325 4187 | työajan ulkopuolella 06 325 4151, 040 725 7900

Vesimittarit ja -putket suojattava pakkaselta

 

Vesimittaritilaa ei kannata jättää kylmäksi kun sähköä säästetään

Jos vesimittaritilan lämmitystä on laskettava, varmista että tilan ovet ja ikkunat ovat kunnolla eristetty ja ilmastointiventtiilit ovat suljetut. Tilan lämpötilaa ei saa päästää pakkasen puolelle, sillä vähäinenkin jäätyminen voi rikkoa mittarin kansilasin ja aiheuttaa vesivuodon. Sekä vesi- että viemäriputket kannattaa eristää kunnolla. Kovilla pakkasilla voi jättää vesihanan tippumaan, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi.

 

Paras tapa suojautua vesimittarin tai putken jäätymiseltä on ennakointi


Kovimpina pakkaskausina tapahtuu useita kiinteistövesijohtojen jäätymisiä ja vesimittareiden rikkoutumisia jäätymisen vuoksi. Kiinteistönomistajan on pakkasen varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaamisesta. Jäätymisen voi estää tarkastamalla vesimittaritilan lämmitys ja se, että ovet ja ilmastointiventtiilit ovat suljetut. Jäätyminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia putken haljetessa.

Oven ollessa avoinna pitkään, esimerkiksi muuttopäivänä, saattaa pakkanen myös aiheuttaa ongelmia.

 

Suojaa putket kunnolla jo rakennusvaiheessa


Varuillaan kannattaa olla myös, kun rakenteilla oleva talo on liitetty vesijohtoverkkoon, mutta lämmitys on puutteellista. Tällöin helpoin keino ehkäistä jäätymistä on kiinteistön vesijohtojen riittävä eristäminen. Kovilla pakkasilla myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen viileisiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä. Vesimittari on asennettava paikkaan, jossa se ei pääse jäätymään.

 

Tiputtava hana ei ole pakkasella huono asia


Kovien pakkasten aikana voi jättää vesihanan tippumaan, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tätä menettelyä suositellaan nimenomaan omakoti- ja rivitaloissa, jos putkien jäätymisherkkyyttä on tiedossa. Kerrostaloissa vettä kulutetaan yleensä sen verran runsaasti, ettei jäätymisen vaaraa juuri ole.

 

Tartu asiaan ajoissa


Jos jäätyminen on jokatalvinen riesa, kannattaa asiaan puuttua hyvissä ajoin ja miettiä mitä asialle voisi tehdä. Jäätymiselle riskialttiiseen paikkaan voi asentaa eristettyä, sähkövastuksella varustettua putkea, joka estää veden jäätymisen.

 

Mitä tehdä, jos vesimittari kuitenkin pääsee jäätymään?


Jäätynyttä vesimittaria tai vesijohtoa ei itse saa sulattaa, sen on putkimiehen tehtävä. Jos se on mahdollista, voit itse sulkea vesimittariventtiilin. Ilmoita tapahtuneesta Vaasan Vedelle, jotta voimme tulla asentamaan uuden vesimittarin.

 

Mittarinvaihdot ja lisätietoa: 

Vaasan Veden tekniset palvelut

puh. 06 325 4187 klo 7-15

puh. 06 325 4151 työajan ulkopuolella