Felanmälningar under arbetstid 06 325 4187 | utanför arbetstid 06 325 4151, 040 725 7900
Vaasan vesi, vähäkyrön vesitorni

Aktuellt

Back

Förekomsten av skadliga ämnen samt risker för miljön

Förekomsten av skadliga ämnen samt risker för miljon
       

      Vasa var med i projektet

 

 

 

Dagvatten samt avloppsvatten från hushållen och industrin hämtar olika ämnen till reningsverk som, då de kommer ut i miljön, kan vara till skada för välbefinnandet hos organismer. Sådana ämnen kallas för skadliga eller farliga ämnen.

 

Under ett projekt för nya skadliga ämnen i finska reningsverk undersöktes för sådana i beredningsarbetet av lagstiftning framkomna nya skadliga ämnen som eventuellt blir föreslagna till exempelvis EU:s lista över prioriterade ämnen. På EU-nivå avses med prioriterade ämnen sådana ämnen som konstaterats vara farliga eller skadliga och som kan komma ut i sjöar och vattendrag med avloppsvattnet från samhällen. Syftet med lagstiftningen är att minska utsläppet av skadliga ämnen och att med en gång eller stegvis avsluta utsläppet av farliga ämnen. 

 

15 finska vattenverk deltog i projektet. Det koordinerades av Finlands Vattenverksförening rf och genomfördes av Laki ja Vesi Oy.

 

De flesta av de undersökta skadeämnena avlägsnas vid reningen av avloppsvattnet

 

Ämnena som undersöktes under projektet klassificerades på basis av användningssyftet och de kemiska egenskaperna som bland annat läkemedel och hormoner, bekämpningsmedel, grundämnen och övriga ämnen. Koncentrationerna av ämnena i det utgående och behandlade vattnet från 18 reningsverk uppmättes.

 

”Mätningarna visade att största delen av de undersökta skadliga ämnena togs bort vid reningen av avloppsvattnet till den grad att risken från dem för vattendragen och sjöarna som tog emot det behandlade avloppsvattnet var ringa, sammanfattar TkD Niina Vieno från Laki ja Vesi Oy, som genomförde projektet. Vid modellering fastställde man att en del av ämnena sönderfaller biologiskt på reningsverket och flera ämnen binds sannolikt i slammet från verket.

 

Venlafaxin (depressionsläkemedel), diklofenak (antiinflammatoriskt läkemedel), 17-alfa-etinylestradiol (syntetiskt hormonpreparat) och zink i de undersökta ämnena sågs vara skadligast för sjöar och vattendrag i Finland. Zink används i många olika industrier, men det förekommer också i konsumentvaror såsom kosmetik och kosttillskott. Kvantifieringsgränserna för vissa ämnen var för höga för att man skulle ha kunnat utesluta riskerna från dem för miljön. Analysmetoderna bör således utvecklas vidare.

 

Konsekvenserna för konsumenter, företag och kommunerna

 

Inom flera sektorer bör man vidta åtgärder för att minska miljöbelastningen från skadliga ämnen. Allt strängare lagstiftning ökar behovet hos industrin och städerna av att investera i behandlingen av avloppsvatten och dagvatten. Detta kan också ha följder för konsumentpriset på vatten. Det är skäl att poängtera att vattnet från avloppet i hemmet rinner till vattentjänstverkets avlopp, reningsverket och vidare ut i miljön.

 

Genom att fästa uppmärksamhet vid sina konsumtionsvanor kan var och en genom egna val minska mängden skadliga ämnen i avloppsvattnet. Metoder är bland annat att använda miljövänliga, dvs. miljömärkta kemikalier och kosmetika i hemmet och att till exempel dosera tvättmedel för klädtvätt och kärl rätt. Det är också viktigt att läkemedel och övrigt farligt avfall förs till uppsamlingsplatserna för dem.

 

Miljöministeriets program för effektivisering av vattenskyddet

 

Miljöministeriet finansierade projektet med 154 250 euro ur programmet för effektivisering av vattenskyddet. Finland har målet att uppnå en god kemikaliestatus av yt- och grundvatten i enlighet med ramdirektivet för vatten samt god status av havsmiljön i enlighet med havsstrategidirektivet. Klassificeringen av kemikaliestatus påverkar halten av EU-prioriterade ämnen i miljön. En god status uppnås när halterna av alla prioriterade ämnen är under de normer för miljökvalitet som fastställts för dem i lagstiftningen. Om ämnena som undersöktes under projektet framdeles fastställs som prioriterade ämnen kommer halterna av dem även att påverka klassificeringen av kemikaliestatus av sjöar och vattendrag.

 

Raport    - endast på finska

Uudet haitalliset aineet -raportti nro 69 (linkki pdf-versioon)   
Vattenverksförening VVY https://bit.ly/3hfK1x9

 

Mer information 

Projektets genomförare: TkD Niina Vieno, vattenexpert, Laki ja Vesi Oy, tfn 050 544 8431, niina.vieno(a)lakijavesi.fi

 

Samordning av projektet: Vattentjänstingenjör Paula Lindell, Vattenverksföreningen, tfn (09) 8689 0121, paula.lindell(a)vvy.fi

 

Mer information om programmet för effektivisering av vattenskyddet: Konsultativ tjänsteman Ari Kangas, miljöministeriet, tfn 0295 250 340, fornamn.efternamn(a)ym.fi


Programmet för effektivisering av vattenskyddet på ministeriets webbplats: https://www.ym.fi/vedenvuoro och www.ym.fi/vattnenstur